2 Nisan 2015 Perşembe

hayvan çiftliği

Her Canlı Faşisttir

Vay! Şu hayvanlara bakın siz. Keratalar kendi kendilerine isyan edip koca çiftliği ele geçirdiler. Bunu yaparken ki kafa yapılarını merak ediyorum. Hayvanları küçümsemiyorum aksine onların özgür olmasını destekliyorum ama Tanrı aşkına bu fikirdeki amaç neydi? Çiftliğe hakim olup kendi kendilerini yönetmek mi istiyorlardı. Gördünüz yönetimi!
Hele o domuzlar var ya o domuzlar. Domuz kalasıcalar. Kimsiniz siz! Bu yönetme hükmetme arzusunu nereden buluyorsunuz. Nasıl bir çocukluk geçirmişlerse artık. Küçükken 3 defa havaya atıp hiç mi tutmadılar acaba. Hiç umrumda değiller. Olan canım Snowball’a oldu. Durduk yere vatan haini, iki ayaklı müttefiği ilan ettiler.
Snowball belki de bu kurguda ki en masum karakterlerden biridir. Hayvanların ahlaki sınırlar içinde eşit bir şekilde yaşamasını istiyordu. Hiçbir hayvanın diğerinden üstün olduğunu düşünmüyordu. Ne istiyorsa hayvanların iyiliği, refahı ve güvenliği için isteyen bir hayvan. Bulunmaz Hint kumaşı. Ama tüm bu idealleri Napoleon’un tam tersine geliyordu. Napoleon hükmetmek için doğmuş egoist pisliğin tekiydi. Kitapta bu şekilde aktarılmış. 
İlk baştaki amaç herkesin eşit olmasıydı. Bu gayet harika bir düşünce. Ama bu yanlış kişilerce uygulanınca diktatörlük kaçınılmaz bir son oluyor.

Şimdi en başa dönelim. Napoleon çiftlikten kovuluyor, Snowball başa geçiyor. 
Harika olmaz mıydı? Tamam, Snowball da Napoleon gibi bir ideali savunuyor 
ama Napoleon gibi onu kullanarak hayvanları sınıf ayrımına sokup 
kendini Tanrı gibi yüceltmezdi. Kendi de diğer hayvanlar gibi çalışır, 
onlarla aynı yerde uyur, aynı yemekleri yerdi. İşte o zaman orası tam anlamıyla 
Hayvan Çiftliği olurdu. Fikirler amacına ulaşırdı. 
Şimdi ki haliyle bir avuç hayvanın diktatörlük ortamı olmanın ilerisine gidemiyor.

Heisenberg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder