7 Nisan 2015 Salı

Danton'a Dair


John Dalton, 
1766 yılında Manchester’ de doğdu. Babası Quaker mezhebine mensup bir dokumacıydı. Quaker’ lar 17. yüzyılın ortalarında İngiltere ve Amerikan kolonilerinde ortaya çıkan bir Hıristiyan tarikatıdır. Tanrı’yı kavrayabilmek için dinsel kurumlara, din adamlarına ve ayinlere gerek olmadığını savunuyorlardı.
Dalton,  Cumberland’ da bulunan bir Quaker okulunun yönetimini üstlendiğinde henüz 12 yaşındaydı. Alışılmadık derecede parlak bir öğrenciydi.
Daha çocuk sayılacak yaşta olmasına rağmen Newton’un Principia’ sını hem de Latincesini okumuştu. Kendi tuttuğu günlüklerde belirttiği gibi buna           benzer daha pek çok bilimsel kitabı da okumuştu.
2 yıl sonra, kardeşiyle birlikte 12 yıl görev yapacağı Kendal’ daki bir okulda öğretmenliğe başladı.10 yıl sonra da Manchester’ e taşındı ve ömrünün geride kalan 50 yılını burada geçirdi.
 1787 yılında başlattığı bilimsel çalışmasının ilki, yaşadığı göl bölgesindeki iklim değişikliklerini inceleyen ve 200.000’in üzerinde kayıtın yer aldığı bir günce tutmaktı.
Aynı yıl, atmosferdeki elektrik çalkantılarının etkisiyle gökyüzünde oluşan renkli şekillere, yani kutup ışığına tanık olmuştu. Kuzey yarıküredeki kutup ışığı olayları üzerine yazdıkları, kendi özgün düşüncesinin ilk ürünleri oldu. Matematik ve meteoroloji konularıyla ilgilenmesi John  Dalton' un öğretmenliğinin ilk yıllarına rastlamıştır.
Hem kendisinde hem de kardeşinde bulunan renk körlüğü üzerine diğer bilim adamları ile birlikte incelemeler yaptı.
Bu renk körlüğü, özellikle kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edememe biçiminde ortaya çıkar.
Bu kusur ilk kez Dalton’un gözünde saptanarak kendisinin de katıldığı çalışmalarla tanımlandığı için bugün ‘Daltonizm’ olarak adlandırılır.
1803 yılında kimyasal elementlerin gösterilmesine ilişkin bir simgeler sistemi geliştirdi ve elementlerin bağıl atom ağırlıklarını saptayarak bunları bir tablo halinde düzenledi.
Kimyasal bileşiklerin, elementlerin ağırlıkça belirli basit sayısal oranlarda birleşmeleriyle oluştuğunu ileri sürdü. Bu görüş, daha sonra belirli ve katlı oranlar yasalarının geliştirilmesine temel olacaktır.
En önemli çalışması atom konusunda olmuştu. Ona göre tüm elementler, atom denilen aynı ağırlığa ve aynı yapıya sahip olan çok küçük ve bölünmez parçacıklardan oluşur. Ama bilim dünyası modern atom anlayışına yakın bir düşünüş tarzıyla ilk kez karşı karşıya kalıyordu.
Aslında atom fikri eski Yunanlılardan beri bilinen bir olguydu. Dalton’un katkısı, bu atomların göreli olan büyüklükleri, karakterleri ve bir araya geliş süreçleri üzerinde düşünmekti.
Dalton, başka bilim adamlarının yaptıkları çalışmalardan yararlanmak için oldukça çekingen davranmıştı. Kendi bilim adamlığını sık sık sorgulamış ve pek çok yanılgısını belirtmiştir. 1844 yılında öldü.

DALTON ATOM MODELİ
Atomu bilimsel anlamda inceleyen ilk kişi olan İngiliz John Dalton’dur. 19. yüzyılda Royal Enstitüde yayınlamış olduğu teori, kendi adıyla anılmaya başlamıştır. John Dalton, sabit oranlar yasasını ve kütlelerin korunumunu ele alarak bu teorisini geliştirmiştir.
Atomlar, içi dolu yapıdaki kürelerdir.
Bütün maddeler atomlardan oluşmaktadır.
Atomların yeniden düzenlenmesiyle kimyasal reaksiyon meydana gelmektedir.
Atomlar bölünemez ve yok edilemezler.
Bileşikleri, birleşen elementlerin atomlarından oluşmaktadır.
Farklı her elementin farklı atomları vardır.

Dalton teorisinin günümüzde geçersiz olan maddeleri bulunmaktadır. Atomların, bütünüyle boş değil %99,9 boşluğu olan yapıları vardır. Atomların izotopları olduğundan, bir elementi oluşturan atomların tamamı aynı olmak zorunda değildir. Radyoaktif olan atomlar proton, nötron ve elektron saçarak daha küçük atomlara ayrılabilmektedir. Bu, Dalton’un söylediği atomun bölünemez olduğunun tam tersidir.
Katlı oranlar yasası, aralarında birden fazla bileşik oluşturan elementler arasında, birinin sabit miktarıyla, birleşen diğer elementin miktarları arasında tam sayılarla ifade edilen katlı orana denir. Bu yasa 1804 yılında İngiliz kimyacı John Dalton tarafından bulunmuştur.

Katlı oranlar kanunun uygulanabilmesi için;
Bileşik içerisinde  iki farklı element bulunmalıdır.
Aynı elementten meydana gelmiş farklı bileşikler arasında olmalıdır. NO,N2O,NO2,N2O3,N2O5 gibi....
Bileşiklerin kaba formülleri aynı olmamalıdır. NO2 ve N2O4 bileşiğinin kaba formülleri (NO2) olduğundan aralarında katlı oran bulunmaz

KATLI ORANLARLA İLGİLİ SORULAR

Ø HBrO3– HBrO4
II. N2O3– Fe2O3
III. NO2– N2O4
Bileşiklerinden hangileri katlı oranlar kanununa uymaz ?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I , II D) I ,III  E) I, II ve III
ÇÖZÜM;
1. de 3 farklı atom olduğundan bu katlı oranlar yasası kuralına uymaz
2. de ise farklı atomlar olduğundan bu da katlı oranlar yasasına uymaz
3. de ise bileşiklerin kaba formülleri aynıdır. Yani sayılar 2 katına çıkmıştır.
CEVAP: E

I. O2 – O3
II. H2SO3 – H2SO4
III. C2H4 – C3H6
IV. NO2 – N2O5
Ø Yukarıdaki maddelerden hangileri katlı oranlar yasasına uyar?
 A) I,III ve IV       B) II ve IV C)            I,II,III D)Yalnız IV               E) Hepsi
ÇÖZÜM
I. O2 – O3—–> İki element olacaktı 1 element var bu yüzden, yanlış
II. H2SO3 – H2SO4—–> İki element olacaktı 3 çeşit elemen var bu yüzden, yanlış
III. C2H4 – C3H6—> sayılar sadeleştiğinde aynı oran çıkmamalı,  yanlış
IV. NO2 – N2O5—> Doğru
cevap: D

Ø X ve Y elementlerinden oluşan iki bileşikten 1. 
bileşiğin formülü X4Yn, 2. bileşiğin formülü X2Y6
dir. Y atomları arasındaki katlı oran 5/6 olduğuna
göre n değerini bulunuz?
 A) 2   B) 3   C) 4   D)5   E)10
ÇÖZÜM;
Önce iki bileşikteki x atomları sayısını eşitleyip sonra y atomlarını oranlamalıyız. Bunun için 2. bileşik 2 ile çarpılır ve X4Y12 olur 1.bileşikte X4Yn olduğundan y atomları arasındaki oran n/12 = 5/6 ve n=10 olur
Cevap: E
____________________________
Tolga Ercan Işık
 ____________________________
KAYNAKÇA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder