10 Nisan 2015 Cuma

animal farm

HAYVAN ÇİFTLİĞİ   

Koca reis: Koca reis, hayvanlara özgür olmadıklarının farkına varmalarını sağlayan konuşmayı yapmıştır. Saygı duyulan bilge bir kişidir. İkna edici bir domuzdur. Hayvanlara herkesin eşit olduğunu ve gerçek mutluluğun bu yaşadıkları hayat olmadığını anlatır. Karl Marx’ı temsil eder.
Napolyon: Hayvanların diktatörü olmuştur. Kendini diğer hayvanlardan daha üstün görür. Hayvanları korkutarak onlara baskı uygular ve hayvanların yaşamını çok daha kötüye götürür. Josef Stalin’i temsil eder.
Bay Jones: Çiftliğin eski sahibidir. Hayvanlara sert davranır ve onları çok umursamaz. Çiftlikte işler kötüye gitmeye başladığında kendini içkiye vermiştir ve hayvanlara yem vermeyi unutmuştur. Bunun sonucunda hayvanlar sinirlenip çiftliği ele geçirmiştir. II. Nikolay’ı temsil eder.
Snowball:  Koca Reis’in dediklerini en iyi uygulayan domuzdur. Hayat doludur. Hayvanlara okuma yazmayı öğretir. Hayvanların daha rahat yaşaması için çabalamıştır ama çiftlikten kaçmak zorunda kalmıştır. Lev Troçki'yi temsil eder.
Squealar: Napolyon’u savunan ve onun için konuşmaları yapan domuzdur. Çok etkili bir konuşmacıdır dolayısıyla hayvanlar Squealar’ın söylediği her yalana inanırlar. Kimi yorumculara göre Squealer, Sovyetlerdeki parti yanlısı Pravda gazetesini simgeler.
Boxer: Çiftlikte en çok çalışan hayvandır. Okuma yazma öğrenememiştir. İlk başlarda Napolyon’a inanmıştır. Hayatı boyunca çok çalışmıştır ve bu nedenle sevilen bir hayvandır. Boxer Sovyetler’deki vasıf işçileri ya da Proleterya’yı temsil eder.
Benjamin: Çiftlikteki olaylara  karışmayan bir eşektir. Hayvanların arasında en zekilerdendir. Yapılan her çabanın boşuna gittiğini düşünür.  Boxer ve Clover çiftlikte en değer verdiği hayvanlardır. Benjamin, yaşlı kuşağı, her yeniliğin karşısında olanları temsil eder.
Bay Frederick: Sürekli anlaşmazlığa düşülen komşu çiftliğin sahibidir. Hayvanlarına acımasız davranmaktadır. Çiftlikteki isyan önce onu korkutmuştur fakat daha sonra Napolyon ile anlaşmıştır. Adolf Hitler’i temsil eder.
Mollie: Çiftlikteki baş kaldırmayı çok istemeyen bir attır. Şeker yiyebilmeyi ve kurdele takmayı özgürlükten daha çok önemser ve çalışmaktan hoşlanmaz. Mollie soyluları ve apolitikleri temsil eder.
Moses: Bay Jones’un evcil hayvanı olan hayvandır. Sürekli cennetten ve gerçek olmayan hikayelerden söz eder. Hayvanlardan bazıları ona inanır. Hiç çalışmaz. Din adamlarını temsil eder.

Deniz Uçar

Kaynak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder