12 Nisan 2015 Pazar

Franz Kafka


Ailenin en büyük çocuğu olan Franz Kafka’nın iki erkek kardeşi küçük yaşta hayatlarını kaybettiler. Kız kardeşleri ise Nazi Almanya'sında Yahudi katliamında öldüler. Çek kökenli bir aileden geldiği halde Almancayı anadili olarak kullandığı için tam bir Çek sayılmayan Kafka’yı Almanlar da tam anlamıyla kendilerinden görmediler.

Nazilerin Çekoslovakya’yı işgali sırasında Kafka ile ilgili birçok belge yok edildi. Uzun yıllar süren dostluklarının sonunda Kafka, bütün yazdıklarını Max Brod’a vermişti ve ondan bunları yakmasını istemişti. Yazdıklarının değersiz olduğunu düşünüyordu ama Brod aynı fikirde değildi ve Kafka’nın ölümünün ardından yazılarını yayınladı.

Kafka eserlerinde sık sık insanın yalnızlığını, güçsüzlüğünü, boyun eğmesini ve yabancılaşma duygusunu ele almıştır. Kendi dünyasında yaşayan bir yazardır, gerçekler içinde bir hayal âlemi yaratmıştır ve bunu eserlerinde de görmek mümkün.

Şüphesiz 20. Yüzyılın en büyük yazarlarından biri o. İçine kapanık, hüzünlü ve aslında karamsarlığıyla da mutlu olabilen biri.

‘’ Hep anlatılmaz bir şeyi anlatmaya, açıklanamaz bir şeyi açıklamaya çalışıyorum ben. ‘’ – Franz Kafka

Özge Aynalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder