16 Mart 2015 Pazartesi

Toplumsal Baskı ve Kadın

Toplumsal Baskı ve Kadın
Tolga Ercan Işık

Bir toplumu değerli kılan sizce nedir?
-Elbette toplumu değerli kılan şeylerin en başında kadın gelir. Kadın, aile ve toplum arasında bir köprü görevi görür. Kadının yerine getirdiği görevleri itibariyle, sosyal sistemin işleyişine katkısı büyüktür. Kadını erkekten ayıran ve ondan üstün kılan en önemli özelliği doğurganlığıdır. Bu sebepledir ki kadın kutsal bir varlıktır. "Dünya üzerindeki her şey kadının eseridir" diyen Atamız kadına haklar tanımışken maalesef toplum olarak bugüne kadar bunun kabullenemedik

Kadına şiddet uygulayan toplumlarda görülebilecek olumsuzluklar sizce nelerdir? 
-Kadının adı yok zihniyetini benimsemiş ve kadına şiddet uygulayan bir toplum gerilemeye ve yozlaşıp yobazlaşmaya mahkûmdur. Kadının ezilip fiziksel ve ruhsal şiddet görmesi o toplumun eğitim seviyesinin düşük olduğuna en belirgin olumsuz örnektir.

Toplumsal baskının yarattığı sorunlara birkaç örnek verebilir misiniz?
-En önemli sorunlardan bir tanesi olarak kadının geri planda kalması ikinci sınıf insan olarak bakılması... 21. yüzyıldayız ve bir öğrenci tek başına bir ev tuttuğu zaman ev sahibi ve çevredekiler tarafından yargılanıp yadırganıyor. Başka bir örnek vereyim, eşinden ayrılmış bir kadına toplumun bakış açısı da hiç hoş değil. Kırsal kesimlerde kadının üzerindeki baskı şehre göre daha fazladır. Bu yüzden kadın toplum içine çıkamaz, söz hakkı yoktur, düşünce ve fikir beyanı özgürlüğü elinden alınmıştır.

Sizce bir ülkede girişimci kadınların azlığı o ülkenin ilerlemesinde olumsuz etken midir?
-Evet, olumsuz etkendir. Günümüzde birçok kadının teknolojide, siyasette, kültürel alanlarda adını duyurmuş olması bu ülkenin kadınlara da ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Bir kadın hem anne, hem yönetici, hem siyasetçi, hem bir eş olarak her alanda rol alabilecek kapasitededir. Geleceğini İleriye götürmek isteyen ülkeler kadınlarına sahip çıkmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder