16 Mart 2015 Pazartesi

Kadının Önemi

Kadının Önemi
Beyza Yükseliş

Kadın, çok değerli bir varlıktır. Bütün zorlukların üstesinden gelebilecek bir güce sahiptir. En önemlisi o bir annedir. Fakat günümüzde kadın, olması gereken değeri görmüyor. Bundan yaklaşık 150 yıl önce de görmüyordu. Atatürk’ten önceki dönemlerde kadınlar hor görülürdü. Sadece çocuklarına ve kocalarına bakmakla yükümlüydüler. Okumaları hoş karşılanmıyordu. Kadın erkek eşitliği söz konusu bile değildi. Atatürk defalarca; savaşta çalışan, milleti için canını feda eden Türk kadınlarına çok değer vermiş ve onlar için Medeni Kanun’u hazırlamıştır. Fakat şu anda bunların hepsi adeta yok oldu. Kız çocuklarının okumamasını isteyen, kadınların hiçbir haktan yararlanmamasını isteyen, en önemlisi bir kadın ve bir erkeği eşit olarak görmeyen çok geri kafalı bir zihniyet var. Kadınların hiçbir şekilde güvenlikleri yok. Şiddete, tecavüze maruz kalıyorlar. Ve bunların başlıca kaynağı kadınları değersiz gören ve onları hiçe sayan erkekler. Kadınlar bu yüzden tehdit altındalar. Şiddet ve tecavüz her an her kadının başına gelebilir. Bir diğer nedense ailedeki eğitim. Herkes kızını dışarıya yollarken dikkat etmesi için uyarıyor da, niye kimse oğluna bir annesi ve kardeşinin olduğunu hatırlatmıyor?

Kadına uygulanan şiddetin önüne devlet olarak yasalar çıkararak, sivil toplum örgütleri olarak eylem, gösteri ve toplantılarla geçebiliriz. Fakat bu bir ayda ya da bir yılda olabilecek bir şey değil. Bu uzun bir süreç. Kadının hiçliği, değersizliği sadece ülkemiz için geçerli değil. Bu tür olaylar tüm dünyada geçekleşiyor.

Kadına tecavüz ve taciz edenin, şiddet ve baskı uygulayanın cezası çok ağır olmalı. Bunu yapanlar geçirdikleri her gün acı çekmeli, her gün ölmeleri için yalvarmaları gerek. Peki, bu önlemlerin alınması için illaki Özgecan gibi genç bir kızın vahşice ölmesi mi gerekiyor? Oysa dünyada o kadar gün yüzüne çıkmayan, duyulmayan, bilinmeyen olaylar var. Buna artık bir son denmeli. Ve herkesin birbirine destek olması gerek. Belki bu insan dışı zihniyeti yok edemesek de en aza indirgemeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder