16 Mart 2015 Pazartesi

Kadın Bir Obje mi?

Kadın Bir Obje mi?
Özge Aynalı


Ülkemizdeki en büyük problemlerden biri de kadına değer verilmemesi ve bir insan olarak hak ettiği saygıyı görmemesidir. Bunun nedeni aile içi baskı ve şiddet ya da cehalet olabilir. Bana göre bu durumun en temel nedeni yasaların uygulanmaması ve insana değer verilmemesidir. Dünyanın her yerinde 'insan hakları', 'kadın hakları' vardır ama gerçekleşen olaylara bakıldığında bu hakların sadece yazılı olarak kaldığı ve uygulamanın olmadığı açıkça belli oluyor. Uygulama olmadığı için de bu yasalar suç oranını azaltmıyor ya da eşitliği sağlamıyor.
Öyle bir toplumda yaşıyoruz ki 'namus' insana ait bir kavram olmasına rağmen sadece kadına yükleniyor. Çoğu insana göre kadın bir obje. Öyle bir obje ki okumamalı, sokağa çıkmamalı, konuşmamalı, yüksek sesle gülmemeli, her giydiğine dikkat etmeli. Bu gün bile bir kadın katledildiğinde hangi saatte sokakta olduğu, kılık kıyafeti, okuması mazeret olarak gösterilebiliyor. Bu da toplumun zihniyetinden kaynaklanıyor. Bir ülkede sistemi veya yasaları kolaylıkla değiştirebilirsiniz ama en zoru insanların zihniyetini ve değer yargılarını değiştirmektir.
Kadına değer verilmediği bir gerçek fakat önce insana değer verilmiyor. Bence bunun çözümü şiddet, ceza ya da idam olamaz. En etkili çözümü toplumsal hoşgörüyü, anlayışı ve empatiyi sağlamaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder