16 Mart 2015 Pazartesi

Eskiden Gelen

Eskiden Gelen
Mirfanda

Toplumumuzda kadın hep cinsiyetinden dolayı, hor görülmüştür ve halen de hor görülmektedir. Bunun temelinde, eskiden gelen ve aile içinde erkek çocuğun kız çocuğundan üstün görülmesi yatmaktadır. Ancak bu ayrımcılık yapılırken erkek çocuğu da dünyaya getirenin kadın olduğu hiç düşünülmez. Kadınlar, toplumumuzda ne kadar dışlansa da, hor görülse de kıymetli varlıklardır. Onlar, erkeğe iyi bir eş, evine iyi bir hizmetçi, çocuklarına iyi bir annedir. Toplumumuzda ne kadar erkeğe, kadından daha çok değer verilse de; yaşlılıklarında anne ve babasına en yakın olan, onlara gözü gibi bakan ve destek olan yine kız çocuklarıdır.

Toplumumuzda, aile içinde kız çocuğu hep yasaklarla, kısıtlamalarla, baskı altında büyütülür. Çünkü ona fiziki gücünün erkekten daha düşük olması nedeniyle 'Sokağa çıkma, yolda yürürken sağa sola bakma, akşam olmadan evde ol,'gibi sınırlarla etrafına duvar örülür. Yanında bir erkekle görülürse; ölümlerden ölüm beğenilir. Töre cinayetlerine kurban edilir, erkek tarafından dövülür, bıçaklanır ve hatta silahla vurulur. Tecavüze uğrar ve ne hikmetse suçlu olur, çünkü toplum kadını potansiyel suçlu olarak görmektedir, bu nedenle ilk söylenen şey 'Tavuk kuyruk sallamazsa horoz peşinden koşmaz.' lafıdır.

Bugün medeni ülkelerde, kadın yaşamın her aşamasında görev almaktadır. Hem iş hayatında hem sosyal yaşamda hem de aile hayatında önemli roller üstlenmektedir. Onlara toplumda eşit olarak değer verilmektedir. Ancak batı ile doğu arasına sıkışmış ülkemizde ne yazık ki kadın halen bir kenara itilmiş ve 'saçı uzun aklı kısa' zihniyetiyle hor görülmektedir. Özellikle kadınların şiddete, cinayetlere, tecavüzlere ve gasp ile kap kaçlara maruz kalması bu zihniyetin ürünüdür.



Artık bu çağ dışı zihniyeti bir kenara bırakma zamanıdır. Kadınlara toplumda hak ettikleri yeri verme zamanıdır. Onlar dinimizde bile kıymetli varlıklar olarak tanımlanmışlardır.''Cennet anaların ayakları altındadır.' ve 'Kadınlar sizlere Allah'ın bir emanetidir.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder