16 Mart 2015 Pazartesi

Sorun

Sorun
Aysel Döne 

Kadın denildiğinde akla ne gelmektedir? Evinde oturup çocuğuna bakan, kocasını mutlu etmek zorunda olan ikinci sınıf vatandaşlar mı? Erkeğin gerisinden gelen, sokağa tek çıkamayan, sesli gülmeye hakkı olmayan, eve hava kararmadan önce dönmek zorunda olan, tacize/tecavüze/şiddette maruz kalmak zorunda olanlar mı? Evet. Günümüzde tam da akla bunlar gelmektedir. Hatta daha fazlası… Kadın olmak iğrenç bir şeymiş gibi davranılmaktadır, kadın olanlara ise değersiz bir eşyaymış gibi. Kadınlar eşya değildir! Kadınlar da insandır. Aynı erkekler gibi. Nefes alırlar, kalpleri atar, konuşurlar, yürürler. Yani erkek biyolojik faaliyetler açısından kadından üstün değildir. 
Kadınlar köle değildir! Kadınlar da özgürdür. Aynı erkekler gibi. Kadınlar da konuşmak isterse konuşur, susmak isterse susar, giymek isterse giyer. Yani erkek kadından haklar açısından da üstün değildir. 
Kadınlar düşünemeyen varlıklar değildir! Kadınlarda düşünür. Aynı erkekler gibi. Karar verir, soru sorar, öğrenir. Yani erkek zihinsel açıdan da kadından üstün değildir. 
Kadın ve erkek bu kadar eşitken erkeğe kendini üstün hissettiren ve toplumda kadını küçülten nedir? 
Aslında toplumda küçülen kadın değil zihniyettir. 
Kadını küçük görüp, erkeği üstün görmek zihniyetsizliktir. Kadın denildiğinde akla hakları olan, düşünebilen, güçlü bir birey olduğu gelmelidir. Evet güçlüdür. Çünkü kadın bütün bu zihniyetsiz davranışlara ve düşüncelere rağmen yaşamını devam ettirebilmektedir. Bu zihniyetsiz davranışları ve düşünceleri engellemek için insanlara gerekli eğitim verilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder