16 Mart 2015 Pazartesi

İnsanlık

İnsanlık
Süher Günaydın


Günümüz insanları kendini kral zannediyor. Karşı tarafı küçük görüp, başkalarının bedenlerine, düşüncelerine, hayat tarzlarına saldıranlar aldı başını gidiyor. Bu tip insanlar kendilerini hep merkezde görüyorlar. Onlara göre kendileri dışında herkese zarar verilebilir, tecavüz edilebilir, taciz edilebilir, mallarını hatta canlarını bile alabilirler. Maalesef bu zihniyetteki insanlar her geçen gün artıyor.
İnsanlara ve diğer canlılara zarar vermek bir hobi olmuş sanki. Kendi vahşi zevkleri, doymak bilmeyen egoları... Hoşgörü, sevgi, saygı, vicdan gibi duygular yok olmak üzere. Şu an gündemde Özgecan kardeşimizin haberi var. Maalesef Özgecan'ı bu tarz sebeplerden dolayı kurban verdik. Sanılmasın ki yaşanan sadece bu. Kim bilir bunun gibi bilinmeyen daha nice Özgecanlar var. Utançtan, ölüm korkusundan, şiddetten, toplumdan dışlanma korkusundan, daha şiddetli olaylara maruz kalma korkusundan anlatılmayanlar hatta anlatılamayanlar. Bazı insanlar bu durumda idam cezasını savunuyorlar. Bana göre çok yanlış bir düşünce. İnsanlara acı çektirmek bir çözüm değil ki böyle cezalar uygulansın.
Bana göre insanların her şeyi öğrendiği ilk yer ailedir. Çocuklar her zaman annelerini ve babalarını örnek alırlar. Onların yapmadıklarını yapmaz, yaptıklarını iyi bir şey gibi yaparlar. Ailesinden sürekli işkence gören çocukların çok acı çekmelerine, ailelerine kinlenmelerine rağmen çoğu ileride kendi çocuklarına bu yöntemi uyguluyorlar. O yüzden böyle cezalar verilmesini istemektense çocuklarımızı en iyi şekilde eğitmeliyiz. Onlara ahlakı, doğruyu yanlışı öğretmeliyiz. Kendinden zayıf olanı korumayı öğretmeliyiz. Laik olmayı öğretmeliyiz. Saygı göstermeyi, sevgiyi ve sevginin kutsallığını öğretmeliyiz. Tüm güzellikleri öğretmeliyiz ki böyle karanlık zihniyetler ortadan kalksın. Kalksın ki bir daha yaşanmasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder