16 Mart 2015 Pazartesi

Kadın İnsandır

Kadın İnsandır
Nazlıcan Özkut

Bugünlerde siyah giyiyoruz hepimiz, bir hiç uğruna ölen onca kadınlardan en yenisi olan Özgecan’ın yasını tutuyoruz. Özgecan, ölen diğer kadınlardan farklı olarak tüm ülkede büyük bir yankı uyandırdı, ölümünün tek iyi sonucu bu belki de.
Toplumumuzun zihniyeti öyle hastalıklı ki, mini etek giydiği için tacize uğrayan kadınlar suçlu bulunuyor. Tecavüze uğrayan kadınlar hamile kaldıklarında suçlu bulunuyorlar, hiç kimsenin umurunda değil tecavüz olması. Kadınsan suçlusun, kadınsan ikinci sınıf vatandaşsın, kadınsan sen bir üreme makinesisin, kadınsan sen erkeğin –bu sokaktan geçen herhangi bir erkek de olabilir- isteklerini yerine getirmek zorundasın.
Bugün Avrupa’da sayılan ülkeler arasında sadece Türkiye’de FEMEN faaliyet gösteremiyorsa, ben, denize gittiğimde bile kot şort giyemiyorsam, otobüste “Acaba taciz edilecek miyim?” korkusuyla bir erkeğin yanına oturuyorsam, söylenecek çok şey yok bence. Ve bence, eğer bu zihniyetin kökünü kazımak istiyorsanız, yapmanız gereken çok basit. Özellikle erkek çocuklarınıza, kadının da insan olduğunu, tıpkı erkekler gibi kadınların da istediğini yapabileceklerini, gülebileceklerini, kendini savunabileceklerini, düşünebileceklerini öğretin. Çocuklarınıza sarılmanın kötü bir anlam taşımadığını öğretin. Çocuklarınıza kadının değer görmeye layık olduğunu, kadınların sevilmeye değer olduğunu öğretin. Çocuklarınıza kadın vücudunun sadece üreme organından ibaret olmadığını öğretin. Çocuklarınıza kadının da insan olduğunu ve şiddetin her türlüsünün onur kırıcı olduğunu öğretin. Çocuklarınıza onların erkek olarak kadınlara istediklerini yapabileceklerini değil, karşısındaki kadının özgürlüğünün başladığı yerde onun özgürlüğünün bittiğini öğretin. Çocuklarınıza hormonlarıyla değil, beyniyle düşünmeyi öğretin. Çocuklarınıza cinsiyet ayrımını değil, sevgiyi öğretin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder