Yaşadığımız iklim,yaşam şartlarını bire bir etkileyen faktörlerle doğrudan ilgilidir. Bunları sıralamak istersek,sanayileşme olabilmesi için hammaddeye ulaşım imkanı olması gereklidir. Hammaddenin olabilmesi için toprak yapısı ve toprak verimliliği gerekli olduğu gibi;yağmur ve buna bağlı olarak su gereklidir. Hammaddenin olduğu yerde sanayileşme,sanayileşme ile birlikte işgücü ihtiyacı doğacak, bu da insanların buraya yoğunlaşmasını zorunu kılacaktır. İnsan faktörünün yoğunlaşması ile birlikte barınma,yeme içme ve giyim faktörleri ayrı bir sanayi kolu olarak hayata geçecektir. Yine insan faktörünün yoğun olduğu yerde sağlık ve eğitim faktörleri de hayata geçecektir. Sonuç olarak toprak ve iklim yapısının uygun olduğu yerde yaşam olacaktır.
Bu açıdan değerlendirirsek yaşadığımız şehir gerek iklimi ve gerekse toprak yapısı ile yaşamaya ve gelişmeye açık bir yerdedir. Toprakları verimli olması nedeniyle tarım yönünden büyük bir potansiyele sahiptir. İklim olarak yazları sıcak kışları ılıman olması nedeniyle tarım daha verimli hale gelmektedir.Her ne kadar yazları aşırı sıcak ve buna bağlı olarak nem oranının yüksek olması nedeniyle bunaltıcı bir havası olsa da, güneyde denize, kuzeyde yaylalara ulaşma imkanı ile dert varsa dermanı da vardır ilkesini doğrular niteliğindedir. Yazın o bunaltıcı sıcaklarından yaka silktiğimiz mevsimde denize veya yaylaya ulaşarak nefes alma fırsatı bulabiliyoruz. Kışın ise ılıman iklimi sayesinde çok soğuk geçen yörelere fazla üşümeden kış mevsimi geçirmekteyiz.
Hafif soğuklarla atlattığımız kış mevsimi sayesinde, ısınma amaçlı kullandığımız aletlerde daha az enerji kullanmaktayız. Kışı soğuk geçen yörelerde klima veya elektrikli soba ile kış mevsimini geçirmek mümkün değilken, ayrıca soba veya doğalgaz ile ısınmayı tercih ederseniz oldukça ekonomik olarak ısınma sağlarsınız. Eğer yeni başlayan güneş enerjisi ile ısınma projesi hayata geçerse neredeyse hiç masrafsız ısınma imanı da elde etmiş olacağız.
Bu nedenle ben Adana’ya fakir memleketi diyorum.
Hande Akay
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder