5 Haziran 2015 Cuma

Yunan Mitolojisi


Günümüzde çoğu insan mitolojiyle filmlerde ya da kitaplarda karşılaşıyor. Ama sadece kitaptaki fantastik karakterlerle anlatılan kısmını okudukları için mitolojinin ufacık bir kısmından haberdarlar. Mitolojinin sadece Zeus, Poseidon ve Hades’ten oluşmadığını bilmelerini isterim.

Yunan mitolojisi, Yunan tanrıları, tanrıçaları ve kahramanlarından oluşan sözlü edebiyatla yaratılmış ve yaygınlaşmış bir mitolojidir. Bu mitolojideki önemli bir kısmı oluşturan 12 Olimposlu’dan bahsetmek istiyorum. Bu 12 Olimposluyu Zeus, Poseidon, Hades, Hera, Hestia, Demeter, Athena, Apollo, Hermes, Artemis, Afrodit ve Dionysus oluşturur. Her tanrı ve tanrıçanın farklı görevleri vardır. Zeus en güçlü tanrı ve liderleridir. 
12 Oimposlunun dışında bir sürü tanrı ve tanrıça daha vardır. Örneğin benim en sevdiğim tanrıçalar Artemis ve Nyx’tir. Artemis avlanmayı ve vahşi doğayı temsil eder. Nyx “gece” demektir ve kaostan türemiştir, geceyi temsil eder. Tanrı ve tanrıçaların yanı sıra Titanlar da vardır. En sevdiğim iki titandan birisi Phoebe diğeri ise Kronos’tur. Kronos en güçlü titandır ve Zeus’un babasıdır. Phoebe ise gizem ve kehaneti temsil eder.

Helenizm bir dönem olarak bilinir ama aynı zamanda Yunan Mitolojisi dinidir. Yunan Mitolojisine inananlara Hellenistic denir. Bu inanışa göre dünya farklı bir şekilde Gaea ile oluştu.

Ayşe Akdeniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder